top of page
  • Pásztor Gábor

HTTP/2 vs HTTP/3: Az új generációs HTTP protokollok összehasonlítása

Az interneten való böngészés elengedhetetlen része mindennapi életünknek, és a böngészők, a weboldalak és az internetes szolgáltatások fejlesztői számára fontos a hatékony és gyors adatátvitel biztosítása. Az HTTP (Hypertext Transfer Protocol) a weboldalak kéréseinek és válaszainak kezelésére szolgáló protokoll, és az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül.


Az HTTP/2 egy fejlettebb változata az eredeti HTTP protokollnak, amelyet 2015-ben adtak ki. Az HTTP/2 előnyei közé tartozik a multiplexelés, azaz hogy a kliens és a szerver több adatfolyamot tud egyszerre kezelni, a szerver push, amely lehetővé teszi a szerver számára, hogy adatokat küldjön a kliensnek anélkül, hogy azokat kérné, és az adatfolyam prioritizálás, amely lehetővé teszi a fontos adatfolyamok előnyben részesítését.


Azonban, az HTTP/3 még újabb változata az HTTP-nek, amelyet a QUIC protokollra építettek. Az HTTP/3 az elődjénél még jobb teljesítményt kínál azáltal, hogy javítja a biztonságot és a sebességet. Az HTTP/3 előnyei közé tartozik az adatok korai titkosítása, ami lehetővé teszi a kliensnek, hogy gyorsan elérje a szükséges adatokat anélkül, hogy várakoznia kellene a titkosított kapcsolat kiépítésére, ami jelentős sebességnövekedést eredményezhet. Emellett az adatfolyam prioritizálás és a multiplexelés is tovább fejlesztették az előző változatot.


Az HTTP/3 továbbá ellenállóbb az internetes szolgáltatásokra jellemző hibákkal szemben is. Például, amikor egy HTTP/2 kapcsolat hirtelen megszakad, akkor az adatok visszafordulnak a korábbi adatfolyamokra, ami vezet a feldarabolódásához, azaz a multiplexelt adatfolyamok darabokra hullnak. Az HTTP/3 azonban megakadályozza a feldara


bolódást, mert az adatokat mindig egy új adatfolyamba helyezi.


Összefoglalva, az HTTP/3 az HTTP/2 továbbfejlesztett változata, amely javítja a biztonságot, a sebességet, az ellenálló képességet, valamint a multiplexelés és az adatfolyam prioritizálás funkcióit.

13 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page